Συχνές Ερωτήσεις

//Συχνές Ερωτήσεις
Συχνές Ερωτήσεις 2015-04-30T07:46:56+00:00

1. Πότε περνάω ΚΤΕΟ για πρώτη φορά;

Όλα τα καινούρια ΙΧ Επιβατικά, Ελαφρά Φορτηγά (Μικτό Βάρος κάτω των 3,5Τ) και Δίκυκλα, ελέγχονται για πρώτη φορά στα τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία έκδοσης της Άδειας Κυκλοφορίας τους, η οποία αναγράφεται πάνω στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Τα Βαρέα Οχήματα (δηλαδή οχήματα άνω των 3,5Τ) καθώς και τα Δημοσίας Χρήσης π.χ. ΤΑΧΙ, έχουν υποχρέωση για πρώτο έλεγχο ΚΤΕΟ μόλις συμπληρώσουν ένα χρόνο από την ημερ/νία 1ης αδείας κυκλοφορίας.

2. Πότε περνάω ΚΤΕΟ;

Εφόσον έχει γίνει ο πρώτος έλεγχος, επιβατικά οχήματα, φορτηγά έως 3,5Τ και δίκυκλα άνω των 50 κυβικών, έχουν υποχρέωση για περιοδικό τεχνικό έλεγχο μετά από δύο χρόνια από την ημερομηνία ελέγχου η οποία αναγράφεται στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ του οχήματος σας. π.χ.: εάν ο πρώτος έλεγχος έγινε στις 5/11/2013 τότε το επόμενο ΚΤΕΟ ορίζεται για τις 5/11/2015. Στα Βαρέα (άνω των 3,5Τ) και Δημοσίας χρήσης οχήματα (ΤΑΧΙ). ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος διενεργείται κάθε χρόνο.

3. Πότε πρέπει να βγάλω καινούργια ΚΑΡΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ;

Τα ελαφρά οχήματα (Μικτό Βάρος έως και 3,5Τ) έχουν υποχρέωση για έκδοση Κάρτας Καυσαερίων ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Ακόμη και τα καινούργια οχήματα (επιβατικά και φορτηγά έως 3,5Τ) υποχρεούνται να εκδίδουν Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων μόλις συμπληρώσουν το πρώτο έτος από την ημερ/νία 1ης αδείας κυκλοφορίας τους. Οχήματα με Μικρό Βάρος άνω των 3,5Τ (Βαρέα) καθώς και τα Δημοσίας Χρήσης (π.χ. ΤΑΧΙ), εκδίδουν Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων κάθε 6 μήνες. Tα Δίκυκλα δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης κάρτας καυσαερίων.

4. Πρέπει να κλείσω ραντεβού για να έρθω για έλεγχο ΚΤΕΟ (ή για κάρτα καυσαερίων);

H εξυπηρέτηση στην AUTOVISION είναι άμεση ακόμη και χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού. Ωστόσο, το ραντεβού σας εξασφαλίζει προτεραιότητα και προγραμματισμό στον πολύτιμο χρόνο σας. Για την έκδοση αυτόνομης Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων μπορείτε να προσκομίσετε το όχημά σας όποτε επιθυμείτε και σε 10’ θα είστε έτοιμοι.

5. Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας; Μέχρι πότε είστε ανοιχτά;

Τα Κ.Τ.Ε.Ο. Θέρμης και Πολίχνης είναι ανοικτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 7:30 έως τις 19:30 και τα Σάββατα από τις 7:30 έως τις 16:30.

6. Που βρίσκεστε; Πώς να έρθω στο ΚΤΕΟ;

Στη Θεσσαλονίκη, η AUTOVISION εξυπηρετεί με 2 Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου. Ανατολικά θα βρείτε το ΙΚΤΕΟ ΘΕΡΜΗΣ στη Περιοχή Αεροδρομίου (έναντι ξενοδοχείου HYATT) και Δυτικά το ΙΚΤΕΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ, στη Περιοχή Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και Γ.Σ.Ν.Θ. 424. Για λήψη οδηγιών, επιλέξτε το πλησιέστερο σε σας κατάστημα και πατήστε το αντίστοιχο link. Για να μας βρείτε στο χάρτη, κάντε κλικ εδώ.

7. Πόση ώρα θα χρειαστώ για τον έλεγχο;

Βάσει νομοθεσίας, ορίζεται ένας ελάχιστος χρόνος διενέργειας τεχνικού ελέγχου, που καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος. Ο χρόνος αυτός αρχίζει να μετράει από την είσοδο του οχήματος στη γραμμή ελέγχου και λήγει με την εκτύπωση του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου του οχήματος. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε για την ελάχιστη χρονική διάρκεια διεξαγωγής του τεχνικού ελέγχου ανά κατηγορία οχήματος.

8. Ποια δικαιολογητικά πρέπει να έχω μαζί μου για έλεγχο ΚΤΕΟ; Τι άλλο πρέπει να έχω μαζί μου;

Τα δικαιολογητικά καθορίζονται ανάλογα με την κατηγορία και το είδος ελέγχου του οχήματος. Στα ελαφρά οχήματα έως 3,5Τ και δίκυκλα άνω των 50 κυβικών τα βασικά δικαιολογητικά είναι: Η άδεια κυκλοφορίας, η ταυτότητα του προσκομίζοντος το όχημα και το Δελτίο του προηγούμενου Τεχνικού Ελέγχου (εφόσον έχει ξαναελεγχθεί). Επιπλέον δικαιολογητικά μπορεί να ζητηθούν σε Βαρέα Οχήματα (άνω των 3,5Τ).

9. Πρέπει να είναι ο ιδιοκτήτης για να περάσει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να προσκομίσει ο ιδιοκτήτης το όχημά του για τεχνικό έλεγχο. Ο προσκομίζων του οχήματος θα πρέπει να έχει μαζί του την δική του ταυτότητα, ή άδεια οδήγησης, ή διαβατήριο.

10. Τι γίνεται εάν η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας είναι Σάββατο, Κυριακή ή αργία;

Τότε η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας μεταφέρεται στην πρώτη επόμενη εργάσιμη μέρα.

11. Πόσο θα κοστίσει; Υπάρχει κάποια προσφορά ή δώρο ή κουπόνια αυτήν την περίοδο; Υπάρχει κάποια προσφορά για ειδικές περιπτώσεις; Υπάρχει προσφορά για δυο ή περισσότερα αυτοκίνητα; Γιατί αλλού είναι πιο φτηνά;

Το κόστος του εμπρόθεσμου Τεχνικού Ελέγχου, εξαρτάται από την κατηγορία του οχήματος και το είδος ελέγχου. Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται ένα όριο κατώτατης τιμής για τους Τεχνικούς Ελέγχους, που είναι η τιμή Ελέγχου των Δημοσίων ΚΤΕΟ. Επίσης στην AUTOVISION ισχύουν και οι Ειδικές Τιμές για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα χορήγησης ειδικών τιμών σε ανέργους που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ισχύει το ΚΟΥΠΟΝΙ στον Επαγγελματικό Κατάλογο 11880, καθώς και ειδικές τιμές σε Σώματα Ασφαλείας και πολύτεκνους.

12. Μπορώ να πληρώσω με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα;

Βεβαίως, στην AUTOVISION μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα χωρίς επιπλέον χρέωση, αρκεί η κάρτα σας να είναι VISA ή MASTERCARD.

13. Στην τιμή ελέγχου ΚΤΕΟ περιλαμβάνεται και η έκδοση ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ;

Βεβαίως, το ίδιο το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου είναι και Κάρτα Καυσαερίων για ένα (1) έτος για τα Ελαφρά Οχήματα (έως και 3,5Τ) και έξι (6) μήνες για τα Βαρέα και Δημοσίας Χρήσης Οχήματα

14. Χρεώνεται ο επανέλεγχος αυτοκινήτου ή δικύκλου;

Σχετικά πρόσφατη (Ιανουάριος 2015) νομοθετική ρύθμιση του Υπ. Μεταφορών προβλέπει υποχρεωτική χρέωση για τον επανέλεγχο οχημάτων και δικύκλων. Η ελάχιστη τιμή χρέωσης επανελέγχου υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένου πίνακα και εξαρτάται από την κατηγορία και το μέγεθος του οχήματος, καθώς και από το χρόνο καθυστέρησης στην περίπτωση του εκπρόθεσμου ελέγχου.

15. Πόσες μέρες έχω περιθώριο μετά την ημερομηνία που αναγράφει το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου;

Σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο επτά (7) ημερολογιακών ημερών πέρα από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου.

16. Πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν περάσω εγκαίρως ΚΤΕΟ; Μπορώ να το γλιτώσω με κάποιο τρόπο; Ποιο είναι το πρόστιμο της Τροχαίας;

Σε περίπτωση διεξαγωγής εκπρόθεσμου Τεχνικού Ελέγχου, προβλέπεται υποχρεωτικό πρόστιμο -σε μορφή παραβόλου- το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος , τον χρόνο καθυστέρησης και το είδος ελέγχου. Για το πρόστιμο αυτό προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ. δήλωση ακινησίας του οχήματος (δηλαδή κατάθεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας), νοσηλεία σε Δημόσιο Νοσοκομείο, εντεταλμένη υπηρεσία σε νομό που δεν λειτουργεί Δημόσιο ή Ιδιωτικό ΚΤΕΟ, κλοπή ή αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι περιπτώσεις αυτές πιστοποιούνται με την προσκόμιση των αντίστοιχων παραστατικών.

Πέρα από το πρόστιμο εκπρόθεσμου Τεχνικού Ελέγχου, εάν διαπιστωθεί από έλεγχο της Τροχαίας ότι έχει λήξει το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, επιβάλλεται από αυτή πρόστιμο 400,-€.

17. Πρέπει να περάσω ΚΤΕΟ για ένα αυτοκίνητο που είναι ακινητοποιημένο και έχω παραδώσει τις πινακίδες;

Όχι δεν απαιτείται να περάσετε από Τεχνικό Έλεγχο για όσο χρονικό διάστημα το όχημα είναι ακινητοποιημένο. Το όχημα οφείλει να περάσει ΚΤΕΟ εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία άρσης της ακινησίας.

18. Τι γίνεται εάν το αυτοκίνητο ήταν αναγκαστικά ακινητοποιημένο στο συνεργείο όταν πέρασε η προθεσμία για έλεγχο;

Δυστυχώς στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει περίοδο χάριτος ή κάποια απαλλαγή από την υποχρέωση Τεχνικού Ελέγχου.

19. Πως μπορώ να ενημερώνομαι εγκαίρως για τους επόμενους ελέγχους;

Εμείς στην Autovision μπορούμε να σας ενημερώσουμε εγκαίρως για το πότε περνάτε Τεχνικό Έλεγχο. Επιλέγετε εσείς τον τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσης που επιθυμείτε να έχετε: με επιστολή, τηλεφωνικά, με sms, με e-mail κάνοντας κλικ εδώ.

20. Θέλω να μεταβιβάσω το αυτοκίνητό μου. Πρέπει να περάσω έλεγχο ΚΤΕΟ ή μεταβιβάζεται ακόμη και αν κριθεί προς επανέλεγχο;

Για την μεταβίβαση ενός οχήματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου σε ημερολογιακή ισχύ, ανεξαρτήτως του όποιου αποτελέσματός του. Δηλαδή ακόμη και αν υπάρχουν παρατηρήσεις για επανέλεγχο και δεν έχει παρέλθει η αναφερόμενη προθεσμία και το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου είναι ακόμη σε ισχύ, μπορεί να γίνει η μεταβίβαση.

21. Πρέπει να κάνω σέρβις το αυτοκίνητο πριν έρθω για έλεγχο ΚΤΕΟ;

Φυσικά και όχι. Το να κάνετε ένα σέρβις πριν τον Τεχνικό έλεγχο δεν είναι απαραίτητο για το ΚΤΕΟ. Είναι όμως μια καλή πρακτική να φροντίζετε για την τακτική συντήρηση του οχήματός σας, πέρα από το αν περνά ή όχι από Τεχνικό Έλεγχο.

22. Θέλω να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάστασή του;

Μπορείτε όποτε θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση του οχήματος σας ή κάποια από τα συστήματα που εσείς επιθυμείτε π.χ.φώτα, φρένα, αμορτισέρ κ.λ.π. μεμονωμένα ή και όλα μαζί. Ζητήστε απλά έναν ΕΚΟΥΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ. Το ΚΤΕΟ εκδίδει παραστατικό (Πρακτικό Εκουσίου Τεχνικού Ελέγχου) στο οποίο θα αναγράφονται οι μετρήσεις, ελλείψεις και παρατηρήσεις του ελεγκτή. Προσοχή! το συγκεκριμένο έγγραφο δεν επέχει θέση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ). Επίσης, στην περίπτωση που το όχημα δεν έχει Δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ, τότε δεν είναι δυνατή η έκδοσή του Πρακτικού Εκούσιου Ελέγχου.

23. Ακούω ένα θόρυβο στο αυτοκίνητο. Μπορείτε να το ελέγξετε για το τι συμβαίνει;

Βεβαίως! Αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί ή σας προβληματίζει στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας, ελέγξτε το άμεσα! Ελάτε στην AYTOVISION και ζητήστε έναν ΕΚΟΥΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ

24. Έχω κάνει μετατροπή σε υγραέριο. Τι πρέπει να κάνω για να περάσω έλεγχο;

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την μετατροπή του αυτοκινήτου σας σε υγραεριοκίνητο. Βασικό είναι η μετατροπή αυτή να γίνει από συνεργείο και Μηχανικό που είναι εξουσιοδοτημένος για αυτήν την εργασία. Για το ποια δικαιολογητικά απαιτούνται κάντε κλικ εδώ.

25. Ποια η διαδικασία για ανανέωση διπλώματος οδήγησης;

Την πιο έγκυρη πληροφόρηση για την έκδοση ή την ανανέωση διπλώματος οδήγησης θα την βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών στη διεύθυνση: http://www.yme.gr/index.php?tid=282

26. Μπορεί να περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ όχημα με ξένες πινακίδες που βρίσκεται στην Ελλάδα; Αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες μπορούν να περάσουν έλεγχο ΚΤΕΟ αλλού στην Ευρώπη;

Επίσημο Τεχνικό Έλεγχο μπορείτε να περάσετε μόνο στη χώρα που εκδόθηκε η ισχύουσα Άδεια Κυκλοφορίας του οχήματος. Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες μπορούν να περάσουν μόνο Εκούσιο Τεχνικό Έλεγχο.

27. Αν ταξιδέψω στο εξωτερικό, ισχύει το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου;

Βεβαίως και ισχύει. Επίσης, το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα ( Ε.Σ.Τ.Ε.) που επικολλάται στην πινακίδα του οχήματος είναι διεθνούς τύπου και αναγνωρίσιμο στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

28. Έχω χάσει το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου. Πως μπορώ να έχω ένα αντίγραφό του;

Πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του να προσέλθει στις εγκαταστάσεις του Κ.Τ.Ε.Ο. με την Άδεια Κυκλοφορίας και την ταυτότητα ή το διαβατήριο του. Συμπληρώνει την ανάλογη αίτηση και επανεκδίδεται το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.

29. Έχω επαγγελματικό όχημα με ταχογράφο. Μέχρι πότε ισχύει η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ;

Η βεβαίωση ταχογράφου έχει ημερολογιακή ισχύ δύο (2) ετών από την έκδοση της. Η ημερομηνία αυτή αναγράφεται πάνω στη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ.